WORK AND TRAVEL USA PROGRAM

Prvo i osnovno što je potrebno za ovako nešto je prisustvo avanturističkog duha i naravno, želja i hrabrost da se na četiri do pet meseci ode daleko od svega što vam je poznato, što je vaše okruženje. Tamo cete imati priliku da upoznate ’’milion’’ drugih nacija, putovaćete i videti Veliki Kanjon, Diznilend, Holivud, Nijagarine vodopade... sve vas to očekuje kada odete tamo i zato, skupite hrabrost,napunite se avanturističkim duhom i krenite sa nama put novih saznanja.
Međutim, ne ide sve uvek baš tako lako i jednostavno. Da biste otišli u Sjedinjene Američke Države, zemlju mogućnosti za sve, morate i vi nešto da uradite. Morate da učite pre svega. Da budete vredni i da položite minimum dva ispita, ali što više to bolje. Pokažite da ste uvek spremni za učenje novih stvari i usvajanje novih znanja. Da ne obnavljate godine i preskačete ispitne rokove. Da govorite engleski ili bar da znate osnovne stvari. Ostalo ćete naučiti tamo. Da ste spremni da nam skupljate i donosite gomilu dokumentacije i da vam to ne bude teško :)


Ima tu i nešto pre toga. Najpre nas zapratite na fejsbuku. Samo kucate ‘’Inspirit work and travel’’ i kliknete na ‘’like’’ :)

Kada se malo bolje upoznamo, saznamo šta vas zanima, šta znate da radite i šta biste voleli da radite, krećemo u potragu poslova. Nadjemo ono što nam se čini da će vama odgovarati i apliciramo za to. Sačekamo da nam se jave partneri i uspostavljamo prve kontakte. Kada nam potvrde da postoji slobodno to radno mesto za koje ste se odlučili, kontaktiramo poslodavca, predstavimo vas, odradite intervju sa njima (podrazumeva se da date sve od sebe da kako bi ostavili što bolji utisak  ) i sačekamo da nam odobre posao. Kada i taj korak uspešno pređemo onda sledi onaj deo gde nam vi pokazujete koliko ste vi zapravo vredni studenti predani svom fakuletetu i obavezama na istom. Najpre nam donosite potvrdu da ste redovni studenti i vašu malu fotografiju. A vremenom i ostalu potrebnu dokumentaciju. Kada dođe dan viziranja bilo bi super da svratite do nas, da malo prazgovaramo, da se opustite i spremni odete na razgovor. Dobićete i jednu malu knjižicu u kojoj su opisana vaša prava u SAD i koju morate obavezno pročitati kako biste znali šta da odgovorite kada vas u ambasadi budu pitali koja su vaša prava i obaveze dok ste tamo. Takođe, morate znati gde putujete, kako vam se zove radno mesto i pozicija, a naravno i da objasnite šta studirate, koja ste godina i koliko ste ispita dali (ne zaboravite, njima je obrazovanje jako važno i dosta pažnje pridaju tome, zato vas i savetujemo da date što više ispita kako biste ih uverili da ste ozbiljni, da tamo ne idete da biste ilegalno ostali već da se upoznate sa njihovom kulturom i tradicijom i naučite što više možete). Ceo razgovor se odvija na engleskom jeziku tako da nije na odmet da malo kod kuće provežbate svoj nastup pred njima  Dosta vas nas je ranije pitalo šta da obuče. Obucite ono u čemu ćete se osećati prijatno,što vam neće unositi nervozu. Lagana majica ili košulja uvek su dobar izbor. Farmerke ili pantalone, svakako, i uz to patike ili eventualno cipele. Proces obrade vaših podataka i izdavanja vize traje nekoliko radnih dana. Kada oni završe i izdaju vam vizu, pošalju vašu dokumentaciju i obaveste nas putem mejla da je pošiljka spremna za preuzimanje , mi javljamo da možete svoj pasoš podići u vama najbližoj DHL poslovnici.

Ono što sledi nakon toga jeste kupovina avionske karte i rezervacija datuma kada krećete. Kao i svaka druga ozbiljna agencija, i mi imamo partnera u toj oblasti. Dakle, šaljemo vas u agenciju sa kojom imamo ugovor o saradnji i koja za vas priprema najbolje ponude i uslove. Odlazite tamo, rezervišete svoju kartu. I to je to. S obzirom na to da dosta vas želi na vreme da se obezbedi, pa često uzimate karte i pre samog viziranja, ne brinite i za to imamo rešenje, ukoliko ne daj Bože padnete na viziranju. Naime, zahvaljujući ugovoru koji imamo, studentima je omogućena potpuna refundacija novca, samo je potrebno da se dostavi određena dokumentacija koju vam oni navedu. Dakle, sve smo pokrili  Kada kupite kartu, nama javljate kada vam je let. Mi zatim te informacije prosleđujemo poslodavcu i sponzorima, a odlična stvar je i da vi kontaktirate poslodavca i javite kada dolazite jer to ostavlja utisak ozbiljne i odgovorne osobe.

Ono što mi pripremamo za svakog od vas neposredno pre vašeg odlaska je spisak dokumenata koja treba obavezno da ponesete sa sobom i priručnik o što lakšem snalaženju kada stignete. Zavisno od toga ko od vas gde ide i na koji aerodrome sleće, dobijate pojedinačno na mejl upustvo za dolazak do konačne destinacije, u kojem vam je detaljno opisano gde idete nakon izlaska iz aviona, koji bus ili voz čekate, na kojoj stanici silazite i koliko koraka treba da napravite do svog smeštaja (da, zaista se trudimo da budemo toliko detaljni). Ono što je nama jako bitno jeste da nam se javite da ste stigli i da nam javite kako ste zadovoljni i kako je sve proteklo. Ne zaboravite, iako ćemo biti razdvojeni hiljadama kilometara, naš mejl i telefon su za vas uvek dostupni, tako da šta god i kada god da vam zatreba, mi ćemo biti tu. :)