Williston North Dakota - Dušan Radulović

Jedno nezaboravno i prelepo iskustvo
     Izrazio sam zelju da odem u SAD-e da radim i zaradim, a pri tom da vidim kako tamo žive ljudi. Za agenciju Inspirit Travel sam se odlučio po preporuci, jer nisam želeo da se nađem u situaciji kao pojedini studenti, koje poznajem lično, da nemam smeštaj, posao ili da ne mogu zaraditi dovoljno da se vratim.
     Otisao sam početkom Juna i živeo 4 meseca među Amerikancima. Moj rođeni brat i ja smo bili u Severnoj Dakoti u Willistonu. Lep mali gradić od oko 20 000 stanovnika. Američki narod me oduševio jer su jako ljubazni i žele da pomognu u svakom trenutku pa čak i strancu. Mene, mog brata i jos dvojicu Srba iz mesta Minot gde smo sleteli pa sve do Willistona odvezao je čovek koga smo prvi put videli (da nebi išli železnicom) a to je nekih 320 km, i plus svu četvoricu je častio doručkom, sećam mu se imena: Rick Stefan.
Pri dolasku u Williston bili smo smešteni u studentskom domu na koledzu WSC (Williston State Colledge), brat i ja smo bili u istoj dvokrevetnoj sobi. Radno mesto nam je bilo u Meksičkom restoranu brze hrane Santa Fe Fresh. Taj restoran su u ortakluku vodila dva prijatelja, predobri i korektni ljudi. Plata redovna, iz dva dela, te je isplata bila svakog drugog petka. Satnica nam je bila 10$ po satu, uvek smo imali prekovremenih sati, sto je od prilike još jedna plata na konto ovog primanja. Posto smo radili sest dana u nedelji sedmi dan smo odmarali. Svake nedelje bi nam gazda ulepšao boravak u tom predivnom mestu tako što smo išli na piknike, na jezero, na pecanje, u restorane, pravili nezaboravne  žurke… Mi smo učili o njihovoj kulturi i običajima a oni o našim.
U restoranu sam radio sa bratom i još dvojicom momaka iz Turske. Radili smo sve, počev kao glavni kuvari u pripremanju hrane, spremanju restorana, usluzivanje gostiju i rada na kasi, bukvalno sve. I zbog svega toga u znak zahvalnosti na svaki cek dobijali smo između 100$ i 200$ bonusa, što mu dođe oko 300-400$ po plati. A što se prekovremenog rada tiče, ja sam radio i do 85h sati u toku jedne nedelje, sto je 45h vise, i naravno za to bio plaćen 1.5 put vise, odnosno 15$ po satu. Sve ukupno sam zaradio oko 12 000 $, kao i brat, a mogli smo i više da nismo slobodno vreme koristili ucestvujuci u raznovrsnim aktivnostima se na jezeru, izlazeci po klubovima kao i na ceste odlaske u soping centre.. Utisaka je mnogo, Engleski jezik mi je postao tečniji, dosta ljudi sam upoznao iz svih delova sveta, sa dosta njih ostao u kontaktu, pogotovo sa ljudima koji su mi ulepsali boravak tamo i ucinili ga jos nezaboravnijim i koji ocekuju moj povratak. Hteo bih da pohvalim agenciju Inspirit travel koja mi je omogućila ovo prelepo iskustvo, jer su korektni i ispunili su sve sto su obećali!  Hvala jos jednom!!