Opis pozicija

Veliki izbor atraktivnih destinacija širom SAD kao i raznovrstan izbor poslova karakteristični su za inSpirit RadiiPutuj.com USA (Work and Travel USA, Studentski Poslovi Amerika) svake godine. Saradnja sa Sponzorima i poslodavcima koji već decenijama svakoga leta primaju nekoliko hiljada studenata iz celoga sveta, omogućili su nam da izaberemo sigurne i primamljive poslove i destinacije za vas. Možemo slobodno reći da gotovo da nema dela SAD gde nismo slali studente prethodnih godina. Trudimo se da osluškujemo iskustva studenata svake godine, kako bi na najbolji način mogli da vam ih prenesemo i odaberemo poslove i lokacije koje studenti najviše vole.

Učesnici Radi i Putuj USA (Work & Travel USA, Studentski Poslovi Amerika) obavljaju jednostavne sezonske poslove zajedno sa američkim studentima i studentima iz celoga sveta, u turističkim centrima, zabavnim i nacionalnim parkovima, odmaralištima, hotelima, restoranima, prodavnicama garderobe, marketima, pumpama, kazinima, bazenima, klubovima itd. Osnovne dužnosti na nekim od poslova možete pročitati u nastavku teksta a ukoliko želite da vidite spisak svih naših poslova kao i detaljan opis svake radne ponude slobodno nas kontaktirajte.

Pozicije i poslovi na kojima mogu biti angažovani učesnici programa su najčešće sledeći:

Housekeeping (sobari-ce) – ove pozicije dostupne su uglavnom u hotelima, motelima, country/golf/yacht klubovima. Dužnosti ovoga posla su održavanje higijene u prostoru gde se živi. To su najčešče održavanje hotelskih/motelskih soba, spremanje-usisavanje itd. Za ovaj posao nije potrebno napredno znanje engleskog jezika. Ponekad ovaj posao uključuje i manji deo bakšiša uz satnicu.

Sales Help (prodavci) – ove pozicije dostupne su uglavnom u manjim prodavnicama, buticima, komisionima. Dužnosti ovoga posla mogu biti prodaja garderobe, nakita, sladoleda, suvenira, hrane, pomoć prilikom naplate, pomoć mušterijama. Za ovaj posao potrebno je dobro znanje engleskog jezika.

Maintenance (održavanje) - ove pozicije dostupne su uglavnom u hotelima, motelima, countru/golf/yacht klubovima . Dužnosti ovoga posla mogu biti popravka polomnjenih stvari, košenje trave, održavanje higijene objekta, čišćenje bazena, prenošenje nameštaja, pomoć oko farbanja, krečenja, parking itd.

Server/Waiter (konobari) – ove pozicije dostupne su u restoranima, hotelima, klubovima. Dužnosti ovoga posla su prijem porudzbina, služenje gostiju. Za ovaj posao potrebno je odlično znanje Engleskog jezika a često i iskustvo. Satnice su uglavnom niže jer se dobija fin bakšiš uz satnicu.

Busser /Food runner/ Bar back (pomoćnici konobara i bartendera) - ove pozicije dostupne su u restoranima, hotelima, klubovima. Dužnosti busser-a su spremnaje stola čim gosti odu, postavka escajga, pomoć konobarima i šankerima. Glavna dužnost food runner-a je prenošenje hrane do gostiju. Bar back je zadužen za pomoć bartenderu, donošenje pića, leda itd. Za ove poslove potrebno je solidno znanje engleskog jezika. Satnice su uglavnom niže jer se dobija deo bakšiša uz satnicu.

Hostess (hostese) - ove pozicije dostupne su u restoranima, hotelima, klubovima. Dužnosti ovoga posla su dočekivanje gostiju, upućivanje gostiju za sto, davanje menija, vodjenje računa o slobodnim mestima, rezervacijama. Za ovaj posao potrebno je odlično znanje engleskog jezika. Neretko se dobija deo bakšiša uz satnicu.

Fast Food workers (radnici u restoranima brze hrane) - ove pozicije dostupne su u popularnim lancima restorana brze hrane, klubovima. Dužnosti na ovim radnim mestima su različite i često rotirajuće. Studenti mogu raditi u pripremanju hrane, sendviča, pice, salata, kao i konobarisati, raditi za kasom, brinuti o higijeni objekta. Za ovaj posao potreban je konverzacijski nivo engleskog jezika. Neretko se uz satnicu dobija i mali deo bakšiša.

Market workers (radnici u marketima) - pozicije dostupne u velikim marketima i prodavnicama. Dužnosti će zavisiti od departmana u kojima studenti budu raspoređeni. Front Desk - doček gostiju, javljanje na telefon, pomoć kupcima. Cashier – rad za kasom, skeniranje namirnica, vođenje računa o usklađenosti prodaje i novca u kasi. Pharmacy department - prodaja farmaceutskih proizvoda, parfema, kozmetike. Clothes and Shoes department - prodaja garderobe i obuće. Deli department – prodaja salata, priprema sendviča itd. Bakery department – priprema i prodaja raznih peciva i kolača. Fruit department- izlaganje voća, merenje itd. Technical department - prodaja i pomoć kupcima oko tehničke robe. Restaurant - Hostese, Konobari, Barmeni. Liqueur store - prodaja pića.

Mogući poslovi su i pakovanje namirnica u kese, sakupljanje kolica, spremanje, popunjavanje rafova itd. Poslovi u marketima su zabavni, sa puno gostiju i kolega i nisu stresni kao neke druge vrste posla. Radno vreme je uglavnom pre ili posle podne sto je idealno jer ostaje slobodan deo dana za drugi posao ili odmor i zabavu.

Gas Station workers (radnici na pumpama). većina pumpi su i veće ili manje prodavnice, radi se za kasom (Cashier) gde se odobrava točenje goriva na monitoru i skeniraju namirnice, izdavaju računi, popunjavaju rafovi sa proizvodima itd. Potreban konverzacijski nivo engleskog jezika.

Parking lot (rad na parking) – obaveze kod ovog posla su stajanje ispred parking mesta, doček gostiju, usmeravanje na slobodna mesta, često i sam odvoz automobila gosta na slobodno parking mesto. Za ove poslove potrebno je napredno znanje engleskog jezika kao i vozačka dozvola ukoliko student sam parkira vozila gostiju.

Bellman (nošenje prtljaga) - ove pozicije dostupne su uglavnom u hotelima, motelima, countru/golf/yacht klubovima. Dužnosti ovog posla su doček gostiju i preuzimanje prtljaga gostiju, čišćenje itd... Potrebno je napredno znanje engleskog jezika.

Cook/Kitchen help (kuvari, pomoć u kuhinji) - dužnosti pomoćnika u kuhinji su da saradjuju sa kuvarom i slušaju njegove instrukcije, da pripreme odredjene vrste jela, seckaju povrće, voće, vode računa o datumima isteka rokova namirnica, prave sendviče, kolače, neka osnovna jela za sta će biti utrenirani od strane šefa. Za ove poslove nije potrebno iskustvo ali je bitno da student voli takvu vrstu posla.

Dishwasher (perači sudova) – obaveza ovoga posla je pranje sudova. Nije potrebno napredno znanje engleskog jezika.

Amusement park stuff (radnici u zabavnim parkovima) - u pitanju je posao unutar zabavnog parka. Najčešće su to pozicije prodavca hrane, sokova i vožnji, operatera i kontrolora vozila i igara u zabavnom parku kao i pozicija na poslovima održavanja parka. Ovi poslovi su najčešće na otvorenom. Zarada je vezana za satnicu ali postoji i mogućnost zarade putem bakšiša. Za ovaj posao potreban je konverzacijski nivo engleskog jezika.

Lifeguard (spasioci na bazenima/plažama) - posao spasioca na bazenu/plaži. Dužnosti su obezbeđenje sigurnosti svih prisutnih na bazenu/plaži, obezbeđivanje poštovanja pravila ponašanja na bazenu/plaži, čišćenje bazena itd… Za ovu vrstu posla potreban je konverzacijski nivo engleskog jezika.

Napomena:

Postoji lista poslova koji su zabranjeni za J1 studente, a to su:selidbe, rad u privatnim kućama, bilo koja vrsta posla koja uključuje prevoz, rad noću izmedju 22h-06h, poslovi koji ne garantuju minimalnu satnicu, poslovi sa vatrom ,hemijom, poslovi u skladištima , fabrikama,na lokacijama gde telefon / internet nisu dostupni...

Na svakom od ovih poslova i pozicija od vas se kao učesnika programa i zaposlenih očekuje da vredno, savesno i odgovorno radite svoj posao. Američki poslodavci visoko cene pozitivan stav, jaku radnu etiku, inicijativu kao i ljubaznost na radnom mestu.