Priprema za put

Priprema za let

Važno je da morate imati u svom ručnom prtljagu svu dokumentaciju za program koja je navedena u tekstu “Dokumenta” radi provere od strane carinika pri ulasku u SAD. Isto napomena, u ručnom prtljagu ne smete da imate nikakve oštre predmete i tečnosti, dezodoranse itd. tako da npr. neseseri sa kozmetikom obavetno idu u kofer koji ćete čekirati na aerodromu sa kog krećete, u suprotnom svi proizvodi koji nisu dozvoljeni će vam biti oduzeti na prvom graničnom prelazu.

Telefoniranje

Raspitajte se kod zaposlenih u Inspirit agenciji o mogućim pogodnostima roming usluga i kupovini američke telefonske kartice pri boravku u SAD.

Bankovni računi

Obavezno je otvaranje bankovnog računa u jednoj od američkih banaka (ovu proceduru ćete naravno uraditi nakog dolaska na lokaciju u kojoj ćete raditi tu sezonu) radi mogućnosti primanja pay check-ova odnosno plata.

Šoping

Omiljeni deo programa velikog broja studenata. :) Trošenje teško zarađenog novca na odeću, obuću i tehniku pošto je mnogo veći izbor i cene su znatno niže nego u Srbiji. Pouzdan sistem je online kupovina preko proverenih sajtova ove namene kao što je Amazon.com ili za obuću i sportsku opremu Footlocker.com, takođe mnogi studenti se odlučuju za odlazak u outlet centre koji se nalaze u neposrednoj blizini mesta u kom rade ili isplaniraju svoju turističku turu koja obuhvati i ovaj deo posete.

Dodatni posao

Potraga za drugim poslom se svodi na upornost, komunikativnost i mogućnost kombinovanja smena drugog posla sa smenama primarnog posla preko kog je student dobio vizu te je u obavezi da taj posao ispoštuje do kraja ugovorenog datume i da ga ne narušava radom na drugom mestu.

Saveti

Svaki student bi trebao da bude racionalan u zahtevima i očekivanjima od ovog programa. Iskustvo je zaista jedinstveno i treba ga proživeti. Ovaj program nije namenjen za zarađivanje, već za mogućnost samostalnog života dok student boravi u SAD. Upravo iz tog razloga se studenti odlučuju za dodatni posao kako bi pored vraćanja uloženog novca za učestvovanje u programu mogli da priušte sebi putovanje i shopping u SAD. Način života dok je tamo je poput studentskog u domu, imaće cimera ili čak više cimera po spavaćoj sobi, zajedničke prostorije poput kuhinje, kupatila i dnevne sobe, sami će se brinuti o higijeni stambenog prostora i nabavci hrane, znači komunikacija i međusobni dogovor će biti od presudnog značaja. Najbolje bi bilo da se student raspita o iskustvima bivših učesnika u programu, da pročita iskustva studenata koji su išli preko Inspirit agencije i da popriča sa zaposlenima u agenciji pa da se odluči za željenu lokaciju. Uz praćenje uputstava, student ne bi trebao da ima ikakvih nedoumica.