TEXAS

Opis

Teksas (engleski Texas ) je savezna država na jugu i jugozapadu Sjedinjenih Američkih Država. Pridružio se SAD-u 1845. kao 28. savezna država, nakon što je gotovo deset godina bio nezavisna država Republika Teksas.

Ime mu potiče od reči iz jezika caddoan naroda Hasinai, táyshaʔ (ili tejas, kako su ga pisali Španci), što znači prijatelji ili saveznici. Španski su istraživači pogrešno koristili tu reč za narod i njegovo područje.

S površinom od 696.241 km kvadratnih i 22,5 miliona stanovnika, Teksas je druga najveća savezna država u SAD-u, kako po površini tako i po stanovništvu. (Aljaska je najveća, a Kalifornija najmnogoljudnija.)

Država nosi nadimak The Lone Star State.

Studenti bi radili u gradovima Corpus Christi i Dallas. Poslodavci su : Texas Toys u Corpus Christi i Hilton Anatole u Dallas.

Dallas je jedan od najuzbudljivijih gradova severne Amerike, dom prelepih parkova , istorijskih mesta, odličnih sportskih timova, kulturnih centara, žive art scene itd.

U Corpus Christi možete videti ogroman vojni brod USS Lexington, zatim možete otići do plaže, posetiti Texas State Aquarium, Corpus Christi Harbor Bridge, ići na jahanje konja itd.

Satnice i pozicije

Minimalna satnica počev od 1 Januara je 7,25 $. Prekovremeni sat se plaća jedan i po put više, i iznosi 10,87 $. Satnica može biti i veća od zagarantovane minimalne satnice, samim tim je i prekovremeni sat veći.

Pozicija

Satnica$

Prekovremeno$

Bakšiš $

Smeštaj $

Retail worker

8-9

12-13,5

100

Hotel worker

10-11

15-16,5

110-140


*Satnice, bakšiši i cene smeštaja  su podložni promenama. Variraju u zavisnosti od sezone, perioda sezone, poslodavca, obima posla itd.  Prekovremeni rad nije zagarantovan. Detaljnije informacije biće sadržane u job offer-u.

Preuzmite detaljniju listu vaših poslova / u izradi /

Smeštaj

Smeštaj je obezbeđen, uglavnom je skroman/studentski, ali ne tako retko može biti malo bolji i opremljeniji. Cena se kreće u proseku 70 $ do 120 $ zavisno od konkretne destinacije. Obično su to iznajmljene kuće ili moteli. Studenti su raspoređeni po sobama, u većini slučajeva od jednog do četiri studenta. Moguće je da partneri zahtevaju depozit za smeštaj i on se plaća odmah po dolasku ili iz Srbije. Razlog plaćanja unapred je osiguravanje smeštaja zbog ograničenih kapaciteta na datoj lokaciji i sigurnosti stanodavca.

Detaljnije

Kultura i istorija

The Lone Star State je uvek bila buntovnik i nastavlja da insistira da je sve veće i bolje u Texasu nego u ostalim državama Amerike, ali do neke mere to je i tacno.

Teksaški ponos dolazi sa svakog ugla, sa sve prisutnim kaubojskim nasledjem, čizmama i šeširima.

Španci su bili prvi Evropljani koji su istraživali Teksas, stigavši na tlo 1528.godine.

US vlada je insistirala da Teksas bude uključen u kupovinu 1803. Zajedno sa Lujzijanom. Ali Meksiko se nije sa tim slagao I 1821. U ratu za nezavisnost Meksika oni su inkorporirali Teksas Meksičkoj teritoriji. Tenzije su rasle koje su dovele do Teksaške revolucije. Okončanje sukoba dolazi 1842. kada je Meksiko odustao od dalje borbe, a Teksas 1845. primljen u Uniju.

Teksasačka sentenca da je sve veće i bolje u Teksasu je realna društvena karakteristika, ali više simpatična nego iritantna. Ljudi koji tu žive su veoma ponosni na svoju zemlju , ovo verovatno proizilazi iz činjenice da se Teksas teško izborio za svoju sadašnju teritoriju od Meksika.

Kauboji predstavljaju veliki deo društva, tako da je teško nekud poći, a ne videti kaubojske čizme, šešire i osetiti rančerski stav.

Većina barova pušta country muziku i većina jela na meniju su sa govedinom.

Putovanje Teksasom je zabava i njeni stanovnici su prijateljski nastrojeni. Takodje postoji snažno Hispano prisustvo koji dodaju na gostoljubivosti.

IstražiteTexas

Link 1: https://www.traveltexas.com/#/

Link 2: https://www.tourtexas.com/

Link 3: http://www.history.com/topics/us-states/texasVIDEO ISKUSTVA