ALASKA

Opis

Alaska je je poluostrvo na severozapadu Severne Amerike i 49. država SAD-a. Površina joj je oko 1,5 milion kvadratnih kilometara, a na tom prostoru živi 655,435 stanovnika (2004.)

Aljaska je vrlo popularno odredište za naše studente, što zbog visokih satnica, manjih troškova života, što zbog svoje divlje, misteriozne, netaknute prirode koju Aljasku čini jedinstvenim odredištem. Temprature leti su umerene i prijatne.

Poslovi za studente su dostupni u restoranima, hotelima, marketima, prodavnicama…

Satnice i Pozicije

Minimalna satnica počev od 1-og Januara 2016  9,75 $. Prekovremeni sat se plaća jedan i po put više i iznosi 14,62 $.  Satnica može biti i veća od zagarantovane minimalne satnice, samim tim je i prekovremeni sat veći.

       Pozicija Satnica $
     Prekovremeno $
Bakšiš$ Smeštaj $
Housekeeping 10,5 15,75 Moguć 90-130

Server

2,5 50- 250 90-130

*Satnice, bakšiši i cene smeštaja  su podložni promenama. Variraju u zavisnosti od sezone, perioda sezone, poslodavca, obima posla itd.  Prekovremeni rad nije zagarantovan. Detaljnije informacije biće sadržane u job offer-u.

Smeštaj

Smeštaj je obezbeđen, uglavnom je skroman/studentski, ali ne tako retko može biti malo bolji i opremljeniji. Cena se kreće od 90 $ do 130 $. Obično su to iznajmljene kuće ili moteli. Studenti su raspoređeni po sobama, u većini slučajeva od jednog do četiri studenta. Moguće je da partneri zahtevaju depozit za smeštaj i on se plaća odmah po dolasku, ili iz Srbije. Razlog plaćanja unapred je osiguravanje smeštaja zbog ograničenih kapaciteta na datoj lokaciji i sigurnosti stanodavca.

Detaljnije

Kultura i istorija

Posle prvobitnih ekspedicija, Rusi su se naselili 1780-tih godina, zatim posle njih brzo su pristigli i Španci.

Sjedinjene Američke Države su otkupile Aljasku 1867.  za 7.2 miliona dolara.

Do 1900. godine Sitka je bio jedini naseljeni grad, ali sa “zlatnom groznicom” hiljade rudara pristižu u ovu oblast i novi glavni grad postaje Juneau.

Prosperitet Alaske vezan za naftu počinje 1968. Oil – boom.

Kultura Aljaske na prvi pogled ne deluje drugačije u odnosu na ostale države, ali ipak njeni stanovnici posebno vole život u prirodi i aktivnosti u njoj koje su jedinstvene za Aljasku kao na primer trka pasa po snegu od Anchorage-a do Nome…

Istražite Alaska, Al

Link 1: http://alaska.gov/

Link 2: http://www.alaska.net/

Link 3: http://www.alaska.org/things-to-doVIDEO ISKUSTVA