NEW YORK CITY

Opis

Start spreading the news, I am leaving today, I want to be a part of it,

New York New York…

Ovako započinje legendarna pesma “New York, New York” Frank Sinatra-e.

Grad se nalazi u istoimenoj državi i najmnogoljudniji je grad u SAD-u. Zbog svoje atraktivnosti i pregršt mogućnosti za zabavu, godišnje ga poseti preko 60 miliona turista…Postanite i vi deo grada koji nikad ne spava.


 

New York je teško opisati i treba ga doživeti, važila bi izreka “Jedna slika vredi 1000 reči.”

New York city se sastoji od 5 okruga Brooklyn, Manhattan, Bronx, Queens and Staten island koji su 1898. konsolidovani u jedan grad.

Satnice i Pozicije

Minimalna satnica počev od 1-og Januara 2016 je 9,00 $. Prekovremeni sat se plaća jedan i po put više, i iznosi  13,50 $.  Satnica može biti i veća od zagarantovane minimalne satnice, samim tim je i prekovremeni sat veći.

Pozicija Satnica $ Prekovremeno $ Bakšiš $ Smeštaj $
Cashier 9 13,5 Moguć 100-200
Houskeeping 9 13,5 Moguć 100-200

*Satnice, bakšiši i cene smeštaja  su podložni promenama. Variraju u zavisnosti od sezone, perioda sezone, poslodavca, obima posla itd.  Prekovremeni rad nije zagarantovan. Detaljnije informacije biće sadržane u job offer-u.

Smeštaj

Smeštaj je obezbeđen, uglavnom je skroman/studentski, ali ne tako retko može biti malo bolji i opremljeniji. Cena se kreće od 100 $ do 200 $. Obično su to iznajmljene kuće ili moteli. Studenti su raspoređeni po sobama, u većini slučajeva od jednog do četiri studenta. Moguće je da partneri zahtevaju depozit za smeštaj i on se plaća odmah po dolasku, ili iz Srbije. Razlog plaćanja unapred je osiguravanje smeštaja zbog ograničenih kapaciteta na datoj lokaciji i sigurnosti stanodavca.

Detaljnije

Kultura i istorija

New York se prvobitno zvao Novi Amsterdam, a 1664. godine Englezi su mu dali ime New York (Novi Jork) u čast vojvode od Jorka.

Početkom 19.veka grad sve brže raste, tako da godine 1811. gradski urbanisti odlučuju celi otok Manhattan, koji je tada bio izgrađen samo na svom južnom kraju, prekriti pravouglom mrežom ulica. Jedini je izuzetak bio i ostao čuveni Broadway, Snažan rast izazvao je i promene u upravljanju gradom: godine 1898. pet se kvartova (five boroughs) – Manhattan, Brooklyn, Richmond (Staten Island), Queens i Bronx – dogovorilo o ujedinjenju u Veliki New York. Bronx je delimično pripadao gradskom području Njujorka već od 1874., a Bruklin je do ujedinjenja bio jedan od najvećih gradova u SAD-u. Ovih pet kvartova imaju i danas određeni stepen samouprave, a njihovi stanovnici osećaju pripadnost svom delu grada, često povezanu sa etničkim poreklom.

U Njujork se nalaze brojne arhitekturne znamenitosti, 500 galerija, oko 150 muzeja, više od 100 pozorišta, brojne robne kuće i oko 17.000 restorana. Na južnom i središnjem delu Menhetna prevladavaju neboderi; godine 1902. Izgrađena je trouglasta zgrada  Flatiron je među najstarijim neboderima na svetu. Poznati su i zgrada Woolworth iz 1915.,Chrysler Building iz 1930. u stilu art-decoa, te 1939. završeni kompleks zgrada Rockefellerovog centra u kojem se nalaze studiji TV-mreže NBC. Najviši neboder u gradu i jedna od najposjećenijih svetskih znamenitosti sa 3,5 miliona posetilaca godišnje je Empire State Building, dovršen 1931.

Zaštitni znak Njujorka je Kip slobode izgrađen 1886. na Ostrvu slobode (Liberty Island, službeno deo države New Jersey) južno od Menhetna. Poznate građevne su i glavni njujorški put, godine 1913. otvoreni Grand Central Terminal, Bruklinski most (Brooklyn Bridge) koji povezuje Menhetn sa Bruklinom, poznata sportska hala “Madison Square Garden”, i koncertna dvorana Carnegie Hall”. Na obali East Rivera nalazi se kompleks zgrada u kojem je sedište Ujedinjenih naroda.

Istražite New York

Link 1: https://en.wikipedia.org/wiki/Culture_of_New_York_City

Link 2: http://www.earthcam.com/usa/newyork/skyline/?cam=skyline_tl

Link 3: http://www.newyork.com/VIDEO ISKUSTVA