NORTH DAKOTA

Opis

North Dakota je savezna država SAD smeštena na srednjem zapadu. Pronalazak nafte je uslovio veliki razvoj celokupne privrede, a samim tim su i zarade (satnice) visoko skočile u svim oblastima poslovanja a naročito u ugostiteljstvu gde mi i inače saljemo naše studente da rade. Oil boom gradovi su: Williston, Minot, Dickinson, Watford.

Brzi razvitak ovih gradova je doveo do raskoraka između privrednog rasta i radne snage, koja je postala veoma deficitarna, što izuzetno pogoduje studentima i pruža im ogromne mogućnosti zarade. Dodatnih poslova ima jako mnogo i vrlo često poslodavci našim studentima daju prekovremene sate i povišice. 

Satnice i pozicije

Minimalna satnica počev od 1 Januara je 7,25 $. Prekovremeni sat se plaća jedan i po put više, i iznosi 10,87 $. Satnica može biti i veća od zagarantovane minimalne satnice, samim tim je i prekovremeni sat veći.

Pozicija Satnica $ Prekovremeno $ Bakšiš $ Smeštaj $
Fast food staff 9-11 13,5-16,5 Moguć 70-120
Kitchen staff 9-12 13,5-18 70-120
Restaurant staff 2,5-3,5 40-250 70-120
General staff 10 15 70-120
Housekeeping 10-14 15-21 Moguć 70-120

*Satnice, bakšiši i cene smeštaja  su podložni promenama. Variraju u zavisnosti od sezone, perioda sezone, poslodavca, obima posla itd.  Prekovremeni rad nije zagarantovan. Detaljnije informacije biće sadržane u job offer-u.

Smeštaj

Smeštaj je obezbeđen, uglavnom je skroman/studentski, ali ne tako retko može biti malo bolji i opremljeniji. Cena se kreće od 70 $ do 120 $. Obično su to iznajmljene kuće ili moteli. Studenti su raspoređeni po sobama, u većini slučajeva od jednog do četiri studenta. Moguće je da partneri zahtevaju depozit za smeštaj i on se plaća odmah po dolasku, ili iz Srbije. Razlog plaćanja unapred je osiguravanje smeštaja zbog ograničenih kapaciteta na datoj lokaciji i sigurnosti stanodavca.

Detaljnije

Kultura i istorija

Severna Dakota je po površini na 19. mestu medju saveznim državama SAD. Postala je savezna država 2.novembra 1889. zajedno sa Južnom Dakotom. Glavni grad je Bizmark, a najveći je Fargo. Najvažniji državni univerziteti se nalaze u gradovima Dickinson, Fargo i Grand Fox.

Severna Dakota je naseljena velikim brojem starosedelaca (native Americans). Oko 1870. god. mnogi imigranti iz Norveške naselili su teritoriju, takodje 100.000 Nemaca je do 1900. godine emigriralo u Severnu Dakotu. Obe populacije bile su posvećene poljoprivredi i porodičnim farmama.

Stecište je značajnih muzeja umetnosti kao i simfonijskih orkestara. Muzika koja je karakteristična za njene muzičare je blues, jazz, country. Aktivnosti kojima se ljude bave iz hobija obično su lov i ribolov.

Severna Dakota ima najveci procenat ljudi koji odlaze u crkvu od ostalih američkih država.

Istražite North Dakota

Link 1:http://www.infoplease.com/us-states/north-dakota.html

Link 2:http://www.encyclopedia.com/topic/North_Dakota.aspx

Link 3:http://awesomeamerica.com/northdakota/

Istražite gradove North Dakota

Link1: http://www.cityofwilliston.com/

Link2: http://visitminot.org/

Link3: http://www.dickinsonnd.com/VIDEO ISKUSTVA