WASHINGTON DC

Opis

Washington  je glavni grad Sjedinjenih Američkih Država. Dobio je ime po Džordž Vašingtonu vrhovnom zapovedniku američke vojske u Američkoj revoluciji i prvom predsedniku SAD.

U Vašingtonu su sedišta sve tri grane američke savezne vlade (izvršne, zakonodavne i sudske), kao i sedišta većine saveznih službi. Vašington je i sedište Svetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda i Organizacije američkih država, kao i mnogih drugih međunarodnih i nacionalnih ustanova. Vašington takođe ima brojne američke spomenike, muzeje i sportske klubove, pa je jedno od glavnih turističkih odredišta u SAD.

U SAD se grad službeno zove Washington, D.C.. Skraćenica D.C. znači District of Columbia (Distrikt Kolumbija), jer je grad smešten u posebnom saveznom distriktu kojim upravlja gradsko poglavarstvo, pa se u praksi grad i distrikt poklapaju.

Poslovi za studente u ovoj velelepnoj prestonici su obično na bazenima, restoranima, poslastičarnicama itd.

Satnice i Pozicije

Minimalna satnica počev od 1-og Januara 2016 je 9,47 $. Prekovremeni sat se plaća jedan i po put više i iznosi 14.01 $.  Satnica može biti i veća od zagarantovane minimalne satnice, samim tim je i prekovremeni sat veći.

Pozicija Satnica $ Prekovremeno$ Bakšiš$ Smeštaj $
Pastry staff 8,5-10 12,75-15 Moguć 70-120
Fast food staff 8,5-10 12,75-15 70-120
Lifeguard 8,5-10 12,75-15 70-120

*Satnice, bakšiši i cene smeštaja  su podložni promenama. Variraju u zavisnosti od sezone, perioda sezone, poslodavca, obima posla itd.  Prekovremeni rad nije zagarantovan. Detaljnije informacije biće sadržane u job offer-u.

Smeštaj

Smeštaj je obezbeđen, uglavnom je skroman/studentski, ali ne tako retko može biti malo bolji i opremljeniji. Cena se kreće od 70 $ do 120 $. Obično su to iznajmljene kuće ili moteli. Studenti su raspoređeni po sobama, u većini slučajeva od jednog do četiri studenta. Moguće je da partneri zahtevaju depozit za smeštaj i on se plaća odmah po dolasku, ili iz Srbije. Razlog plaćanja unapred je osiguravanje smeštaja zbog ograničenih kapaciteta na datoj lokaciji i sigurnosti stanodavca.

Detaljnije

Kultura i istorija

Nakontčak, pleme Algonkino Indijanaca, je naseljavalo oblast oko reke Anakoste na mestu današnjeg Vašingtona kada su prvi Evropljani stigli u 17. veku. Međutim, Indijanci su se u velikoj meri raselili iz ove oblasti početkom 18. veka. Na severnoj obali reke Potomac podignuto je naselje, koje je 1751. od provincije Merilend dobilo status grada. Grad će biti uključen u teritoriju nove savezne teritorije koja će biti osnovana 40 godina kasnije. Grad Aleksandria u današnjoj Virdžiniji je takođe prvobitno bio deo distrikta.

Zakon o rezidenciji donet 16. jula 1790. je odredio da se novi stalni glavni grad nalazi na reci Potomac, a da tačnu lokaciju odabere predsednik Džordž Vašington.

Kulturna dešavanja su raznolika u Vašingtonu, jedno od najznačajnih mesta je “John F. Kennedy Center for the Perfoming Arts” gde umetnici svaki dan imaju svoje izvedbe, druga važna institucija je “Smithsonian Institution” koji radi sa više od 10 javnih muzeja u gradu. Glavna javna biblioteka ima 12 svojih ogranaka u okviru distrikta.

Kako je nazivaju Amerikanci “The evergreen state” je nacionalni lider u proizvodnji jabuka i dom je kafe lanca Starbucks.

Bill Gates i Jimmy Hendrix su rodjeni u glavnom gradu Amerike.

Istražite Washington, DC

Link 1: https://washington.org/

Link 2:http://www.opentable.com/washington-dc-restaurants

Link 3:http://www.history.com/topics/us-states/WashingtonVIDEO ISKUSTVA