ESTES PARK COLORADO

Opis

Estes Park je turističko mesto, na predivnoj lokaciji Rocky Mountain, država Colorado. Ima oko 6000 stanovnika, ali u toku letnje sezone taj broj je višestruko veći. Mesto je dosta slično Zlatiboru u Srbiji. Centar grada je sav u prodavnicama, barovima, restoranima, buticima i raznim gift šopovima. U parku ima dosta hotela i motela, a na planini su kuće i stanovi, takođe u centru postoje stanovi, koji se nalaze iznad radnji uglavnom. U okviru parka nalaze se stari i novi bioskop, veliki marketi, prodavnice,  benzinske pumpe, kuglana, golf teren. Predivno jezero je deo ovog mesta. Tokom sezone dostupni su i mini busevi koji su besplatni i voze na različite strane tako gde god da se neko uputi može da stigne (naravno u sklopu Estes Parka) Takođe busevi voze na destinacije po planinama u turističke obilaske da se vide jezera i da se obiđe planina. Obližnji gradovi su Boulder, Fort Kolin i Lovlend, svi su na nekih sat vremena vožnje od Estes Parka, glavni grad države, Denver je na dva sata vožnje.

Gradić sa predivnom prirodom gde tokom cele godine na vrhovima planina se vidi pomalo snega, a tempratura je prava prolećno-letnja, veoma prijatna.

Veliki broj raznolikih manifestacija se u Estes Parku održava u toku leta. Mesto na kojem se može naći dosta poslova, lepo zaraditi i uživati u prirodi. 

Satnice i Pozicije

Minimalna satnica počev od 1.janura 2020. god. bila je 12 $. Prekovremeni sat se plaća 1 i po puta više, što iznosi 18 $. Satnica može biti i veća od zagarantovane minimalne satnice, samim tim je i prekovremeni sat veći.

                 Pozicija

Satnica $ Prekovremeno$ Bakšiš$ Smeštaj $
General crew member 11.10- 16.65- Moguć 125
Housekeeping 12-

18-

Moguć 125
Busser /Runner 12- 18- 40-150 125
Server 5,21 50-250 125
Pastry staff (ice cream) 12- 18- Moguć 125
Fast food staff 12- 18- 125
Kitchen staff 12- 18-  125

*Satnice, bakšiši i cene smeštaja  su podložni promenama. Variraju u zavisnosti od sezone, perioda sezone, poslodavca, obima posla itd.  Prekovremeni rad nije zagarantovan. Detaljnije informacije biće sadržane u job offer-u.

Preuzmite listu konkretnih poslova OVDE

Smeštaj

Smeštaj je obezbeđen, uglavnom je skroman/studentski, ali ne tako retko može biti malo bolji i opremljeniji. Cena se kreće oko 125 $. Obično su to iznajmljene kuće ili moteli. Studenti su raspoređeni po sobama, u većini slučajeva od jednog do četiri studenta. Moguće je da partneri zahtevaju depozit za smeštaj i on se plaća odmah po dolasku, ili iz Srbije. Razlog plaćanja unapred je osiguravanje smeštaja zbog ograničenih kapaciteta na datoj lokaciji i sigurnosti stanodavca.

Detaljnije

Kultura i istorija

Estes je prvobitno bio naseljen, starosedeocima, Arapaho Indijancima koji su živeli tokom letnjeg perioda.

Kada ja zlato otkriveno u Koloradu 1849.godine značajan broj ljudi počeo da odlazi u Estes Valley, iako je većina zlata nadjena južnije, jedan tragač se kretao ovom regijom, to je bio Joel  Estes koji je osnovao zajednicu 1859. i po kome je gradić dobio ime.

Estes Park i Rocky Mountain National Park su dom mnogim artefaktima sa kulturnim značajem. Na mnogim putevima, mostovima i drugim mestima u regiji mogu biti vidjeni arheološki artefakti iz praistorijskog doba.

Park je pod zaštitom države.

Istražite Estes Park, CO

Link 1: https://www.colorado.gov/pacific/townofestespark

Link 2: http://www.colorado.com/cities-and-towns/estes-park

Link 3: https://www.nps.gov/romo/learn/historyculture/index.htmVIDEO ISKUSTVA