Uvod u Work & Travel USA

Šta je Work & Travel USA?

Program Work and Travel USA je namenjen mladim osobama od 18 do 28 godina, koji su redovni studenti i imaju želju da provedu leto u SAD radeći različite vrste poslova a shodno sopstvenim željama i sposobnostima. Učešćem na programu studenti imaju priliku da provedu nezaboravno leto i na taj način usavrše engleski jezik i bolje upoznaju američku kulturu. Studenti mogu da biraju posao koji bi želeli da rade. Takođe, izborom željenog posla se odlučuju i za konkretnu državu ili grad u kome će boraviti i raditi tokom programa. Bogata ponuda INSPIRIT-a se sastoji od različitih vrsta poslova širom Amerike. Work and Travel USA podrazumeva poslove sezonskog karaktera. To su jednostavni poslovi u hotelima, restoranima, zabavnim i nacionalnim parkovima, odmaralištima, marketima, kazinima, bazenima, juvelirnicama, golf klubovima itd. Takve poslove tokom letnjih meseci obavljaju i američki studenti i studenti iz drugih zemalja koji su došli u SAD po istom ili sličnom programu. Svaki učesnik može raditi i dodatne poslove pod uslovom da ne ugrožava rad na prvom poslu uz dozvolu poslodavca. Radeći četiri meseca daleko od svoje zemlje učesnici Work and Travel USA postaju zreliji, samostalniji, preduzimljiviji i vraćaju se kući sa znatno boljim znanjem engleskog jezika.

Trajanje programa

Dužina boravka može biti do 5 meseci, do 4 meseca radna viza plus do 30 dana turistička viza. Radni deo programa traje do 4 meseca a datum putovanja najčešće zavisi od posla za koji se odlučite. Poslednji mesec predviđen je za putovanja. Work and Travel USA odvija se isključivo tokom letnjeg raspusta a po završetku obaveza na fakultetu i završava pre početka naredne školske godine.

Termini polazaka

Program startuje najčešće krajem Maja i početkom Juna, što zavisi od potreba poslodavaca, lokacije posla, vaših želja kao i od pravila programa .


Napomene:

Department of State je doneo odluku da radni deo programa za sve srpske studente bude u periodu između 21.maja i 30.septembra. Kad na to dodate 30 dana predviđenih za putovanje onda ispada da najduže možete da ostanete u USA do 30.oktobra. Ista pravila očekujemo i za ovu godinu!

Broj učesnika je ograničen i prioritet pri izboru poslova imaju studenti koji su se prvi prijavili. Preporučujemo da se prijavite blagovremeno kako biste obezbedili mesto na programu i željeni posao.