AMERIČKI OBIČAJI

Kada je Kristofer Kolumbo slučajno otkrio Ameriku pa do današnjeg dana se puno toga izmenilo na tom tlu, ali neke stvari se jednostavno nikada ne menjaju. Kultura, tradicija...to je nešto do čega svi Amerikanci drže i do čega im je jako stalo, s toga zaista trebate znati šta je Dan Nezavisnosti, zašto se slavi Dan zahvalnosti, Dan sećanja itd.

„Memorial Day“

Dan sećanja je federalni praznik u SAD-u, obeležava se poslednjeg ponedeljka u maju. Na ovaj dan mnogi posećuju groblja i spomen parkove kako bi na taj način odali počast onima koji su izgubili svoje živote tokom vojne službe.

Tradicija je da se na ovaj dan zastava SAD-a, koja se vijori visoko, spušta na pola i ostane tako do podneva. Za mnoge stanovnike ovih prostora centralna manifestacija je prisustvovanje na nekoj od parada koje se održavaju u velikim i malim gradovima širom zemlje. Većina tih parada ima i prateći bend sa vojnicima koji učestvuju zajedno sa veteranima i vozilima iz raznih ratova.

Interesantna je činjenica da ovaj dan obeležava i početak godišnjih odmora  J

„Independance day“

Ovaj praznik je jedan od najvećih državnih praznika u SAD-u i obeležava se 4. jula,  kao uspomena na davnu 1776. godinu, kada je svega 13 kolonija u Severnoj Americi proglasilo svoju nezavisnost. Taj veliki, kako Amerikanci vole da ističu patriotski praznik, obeležava se raznim manifestacijama širom SAD.  Na ovaj dan uživaćete u vatrometima i raznim manifestacijama bilo da ste u malom ili velikom gradu u Americi.

„Thanksgiving day“

Zadnjeg četvrka u mesecu novembru u SAD-u se obeležava Dan zahvalnosti. Ovaj veliki nacionalni praznik vuče korene još od prvih engleskih doseljenika, a slavi zajednicu različitih kultura i to uz bogatu trpezu sa obaveznom punjenom ćurkom.

Tokom istorije na Dan zahvalnosti se izražavala zahvalnost Bogu zbog dobre žetve, dok je danas praznik prilagođen modernom dobu, te svi koji slave izražavaju poštovanje Bogu, porodici, prijateljima i zahvalnost za sva materijalna dobra. Ono što je sigurno jeste da se ovaj raskošni praznik kada se porodice, obično raštrkane po svim krajevima SAD, okupljaju u porodičnoj kući .

Ako ste u Americi za vreme ovih praznika iskoristite priliku da zajedno sa njihovim stanovnicima podelite ovu „prazničnu groznicu“ a oni ce vam rado objasniti još neke interesantne činjenice. Imajte i u vidu da se tamo svako znanje nagrađuje. :)