KAKO ŠTO PRE NAĆI DODATNI POSAO

Jedna od takođe jako bitnih stvari za vas, preko agencije dobijate taj jedan posao na osnovu koga i dobijate vizu, ali kada stignete tamo većina vas želi da radi još jedan, kako bi i zarada bila veća i bolja.

Ne brinite, i za to imamo neke ideje - najbolja i najprostija varijanta je da nakon smeštanja i upoznavanja sa novom sredinom, krenete u potragu za drugim poslom, prošetate kroz grad gde ste smešteni i ne budete lenji da zađete u svaku radnju, kafić, poslastičarnicu, bilo gde gde vam je dozvoljeno da radite i pitate da li im trebaju radnici. Vrlo često i na mestu gde radite treba još radnika, pa možete videti sa poslodavcem da vas zaposli na još neku poziciju u istom objektu. Ako ništa od ovoga ne prođe, uvek imate internet, a svakako je najpoznatiji sajt Craiglista http://geo.craigslist.org/iso/us koja je za Amerikance nešto poput naših malih oglasa, mesto na kojem bukvalno možete naći sve što vas zanima,  kao i sajt http://www.j1jobs.com/.

Kada uspete da pronađete drugi posao, morate voditi računa da rad na njemu neće remetiti vaš primarni posao i takođe trebate obavestiti svoju sponzorsku agenciju o tome, kako bi vam oni odobrili rad na istom. Znajte da je minimalna satnica negde oko 32 sata nedeljno, do 40 sati se smatra regularnom satnicom, a sve preko toga se računa kao overtime i samim tim se plaća više, zavisno od pozicije na kojoj ste. Takođe, znajte da ukoliko ste na program otišli krajem maja ili početkom juna, vrlo je moguće da u početku neće biti puno posla jer je tek predsezona i nemojte to da vas buni, ako tada budete radili i manje od tih 32 sata nedeljno. Prosto, koristite to vreme da se adaptirate, da budete što bolji u tome što radite, tražite dodatne poslove, iskoristite pametno taj višak vremena.

Uvek tražite da pričate sa menadzerom ili vlasnikom i ako treba idite i po nekoliko puta na isto mesto i budite uporni. Ukoliko odete samo jednom i popunite aplikaciju, postoji verovatnoća da vas nikada neće pozvati.

Osmeh na lice, ponesite CV sa sobom i pokucajte na sva vrata, ne plašite se da kažete da imate iskustva u datom poslu i da brzo učite.