ŠTA TREBA URADITI PRE SAMOG PUTA

Ovde vas nećemo daviti pričom o ispitima, uverenjima i slinim papirima koje treba da nam dostavite (to smo uardili u ranijem tekstu J), već naprosto želimo da vam udelimo po koji savet o tome šta biste trebali da uradite od nekih, na izgled običnih stvari, na koje većina nas i ne pomišlja ili nam stoje negde u malom mozgu.

  • POSETITE ZUBARA I LEKARAprođite neku vrstu sistematskog pregleda kroz koji ćete podrobno ispitati stanje svog organizma, kako sebe ne biste doveli u nelagodnu situaciju. Proverite na šta ste alergični da biste znali šta vam je činiti u SAD ukoliko se dogodi alergijska reakcija. Proverite u kakvom su vam stanju zubi, da li ima potrebe za nekom intervencijom, jer je u SAD zubar jako skup, a i njihov zdravstveni sistem je znatno komplikovaniji od našeg. Tamo svakako morate platiti pregled kod lekara 50 $, a o hirurškim intervencijama da i ne pričamo (osiguranje vam svakako pokriva deo troškova, ali deo svakako ostaje na vama, pa da bismo sve predupredili, odite pregledajte se i onda mirni vi, mirni mi J).

Niko to ne voli, ali je više nego poželjno

  • PRIPREMITE DOKUMENTACIJU –  opet ti papiri, pa dokle više,pitate se vi sigurno J ipak, morate znati da pre puta morate dobro proveriti da li imate kod sebe sve što vam treba, napravite kopije dokumenata, podelite vašim roditeljima i prijateljima za slučaj da dođe do gubitka istih, otvorite naloge na Dropbox-u ili Google Drive-u i tamo ostavite kopije vaše lične karte, pasoša, vize, a kasnije i SSN-a i ostalih papira, a možete i kopije nositi u fascikli sa sobom, da vam uvek budu pri ruci. Gubitak pasoša je češći nego što mislite i postupak može da bude jako neprijatan i komplikovan.

  • VEŽBAJTE ENGLESKInemojte da vam bude glupo da sa prijateljima razgovarate na engleskom ili da gledate neki film, seriju, ali ovoga puta bez prevoda. Pohađajte ako treba i neki ubrzani kurs, barem sada na internetu imate gomilu onih stranica za vežbanje, jer ne zaboravite, tamo ćete uglavnom pričati na engleskom i to je nešto čime morate ovladati.

         

  • POLOŽITE ŠTO VIŠE ISPITAne samo da biste imali više šansi za uspešno viziranje, već i zato što ćete imati manje posla i briga kada se vratite nazad.

                    

  • RASPITAJTE SE O MESTU GDE IDETE I GDE ĆETE RADITIbarem danas kada je tehnologija toliko napredna, nije teško ukucati adresu grada u kojem ćete boraviti i tako saznati interesantne činjenice o njemu, šta treba posetiti, šta treba izbegavati, kako funkcioniše prevoz...zapamtite što bolje budete pripremljeni, lakše ćete se snaći i biti ponosniji na sebe.

  • GUGLAJTE ŠTO VIŠEdruštvene mreže, sajtovi za druženje, stranice sa podacima o programu i iskustvima drugih...ništa od toga vam ne može odmoći, naprotiv. Upoznajte što više ljudi, četujte, dogovarajte, razmenjujte iskustva i emocije, jednostavno povežite se sa onima koji dele istu sudbinu.

  • ZOVITE NAS, DOSTUPNI SMO VAM UVEKne zaboravite da smo mi uvek tu za vas, da vas saslušamo, posavetujemo, pomognemo, za sve što vam treba i zato nemojte se osećati nelagodno, glupo ili kako god, mi smo tu za vas i šta god da vas zanima, koliko god vam se pitanje učinilo glupim, ne zaboravite – ne postoji glupo pitanje, samo glup odgovor. I mi smo nekada bili na vašem mestu, prošli smo sve to, tako da vrlo dobro znamo kako vam je.