Zamiljvosti o Nemačkoj

Kada je reč o Nemačkoj i Nemcima najčešće asocijacije koje imamo su Oktobarfest, pivo i kobasice. Evo nekih zanimljivosti o ovoj zemlji i njenim stanovnicima koje možda niste znali.

1. Berlin, glavni grad Nemačke je 9 puta veći od Pariza i ima više mostova nego Venecija.

2. Najuža ulica na svetu se nalazi u nemačkom gradu Rojtlingenu i u najužoj tački široka je samo 31cm.

3. Nemačka ima preko 2100 dvoraca i zamkova.

4. U Berlinu se nalazi najveći zoološki vrt na svetu. Inače postoji preko 400 registrovanih zooloških vrtova, kao i veliki broj akvarijuma, rezervata prirode, botaničkih bašti, parkova itd.

5. U Nemačkoj postoje kursevi ‘smalltalk-a’ za poslovne ljude. Nemcima, naime, takozvani ‘smalltalk’ – neobavezni razgovor o nebitnim temama koji obično služi da bi se probio led i opustila atmosfera, nije naročito blizak jer se ćaskanje uglavnom smatra gubljenjem vremena.

6. Rad nedeljom u Nemačkoj je zabranjen zakonom o radu i ovim danom su prodavnice zatvorene. Radnim danima, najveći broj prodavnica se zatvara između 19 i 21h. Izuzetak su benziske pumpe, trafike na železničkim stanicama, kafići i restorani. Postoje i radnje u većim gradovima koje su otvorene cele noći, ali su cene u njima paprene.

7. Fudbal je omiljeni sport i o njemu možete pričati maltene sa bilo kim. Na stadionima se često mogu videti devojke, bake, deke, porodice. Skoro svako ima svoj omiljeni klub, a i žene veoma često treniraju i gledaju fudbal.

8. Beg iz zatvora nije kažnjiv po nemačkom zakonu jer se sloboda smatra osnovnim ljudskim instinktom. Begunci, međutim, često budu kažnjeni ako su prouzrokovali materijalnu štetu ili nekome naneli fizičke povrede tokom bekstva.

9. U Nemačkoj svako plaća svoj deo računa. Parovi na sastancima takođe dele račun, ponekad čak i bračni parovi u restoranima. Kusur se takođe vraća u cent. Čist račun duga ljubav!

10. Nemačka je, osim piva i kobasica poznata i po hlebu. Postoji više od 300 vrsta hleba. Hleb se u Nemačkoj jede uz svaki obrok, a izbor peciva u pekarama i prodavnicama je ogroman.

11. Vreme ručka u Nemačkoj je između 12 i 13 časova, a večere između 17 i 18, što je za većinu ostalih evropskih naroda veoma rano.

12. Nemci pomfrit jedu sa majonezom.

13. Nemci su veliki ljubitelji gaziranih napitaka. Čak i kada naručite vodu u kafiću uglavnom se podrazumeva da je reč o gaziranoj mineralnoj vodi. Jedno od omiljenih pića je gazirani sok od jabuke, takozvani Apfelschorle, koji je zapravo mešavina gazirane mineralne vode i soka od jabuke.

14. U Nemačkoj postoji barbika napravljena po liku nemačke kancelarke Angele Merkel. Napravljena je 2009. godine, specijalno povodom proslave 50 godina od nastanka ove popularne lutke. Barbika Merkel je unikat i bila je izložena na Međunarodnom sajmu igračaka u Nirnbergu.

15. Poznato piće Fanta nastalo je u Nemačkoj za vreme Drugog svetskog rata. Usled trgovinskog embarga bilo je teško uvoziti sirup za proizvodnju Coca-Cola-e iz Amerike, pa je direktor fabrike u Nemačkoj odlučio da napravi sopstveni proizvod koristeći sastojke koje je imao na raspolaganju.

16. Pivo u Nemačkoj ne važi za ‘muško’ piće, kao što je to uglavnom slučaj kod nas, i podjednako ga konzumiraju i žene. Pije se svaki dan i u svim prilikama, ponekad čak i na poslovnim sastancima a obavezno je nakon rekreativnog bavljenja nekim grupnim sportom.

17. Biergarten, u slobodnom prevodu ‘pivska bašta’ je lokal sa drvenim festivalskim klupama i stolovima gde se pije pivo i uz to pojede po koja kobasica. Ovi lokali, inače poreklom iz Bavarske, su redovna destinacija svih Nemaca.

18. Istopolnim parovima u Nemačkoj dozvoljeno je da usvajaju decu. Strogo je zabranjena bilo kakva vrsta diskriminacije.

19. Ako u Nemačkoj vidite kompletno našminkanu ženu na ulici tokom dana, verovatno se radi o strankinji. Naime, Nemice se mnogo ređe šminkaju nego žene sa Balkana, i to najčešće samo za specijalne prilike i izlaske.

20. Nemci vole da putuju i to često čine. Većina njih nakon završene srednje škole ode na višemesečno putovanje, pre nego što krenu sa poslom ili studijama. Takođe i nakon studija ili između Bachelor-a i Master-a dosta njih neko vreme putuje, a nije retko ni da naprave pauzu od godinu dana kako bi otišli na put oko sveta.